четвер, 30 червня 2016 р.

Чи впливає вік учителя на якість підготовки учня?


У парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких Законів України щодо встановлення граничного віку перебування на посадах науково-педагогічних та педагогічних працівників навчальних закладів» № 2026-а, згідно з яким передбачається внести зміни до законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту», «Про професійно-технічну освіту», «Про вищу освіту».
Таким чином, автори законопроекту (Тарас Кремінь, Олександр Співаковський, Роман Мацола, Юрій Соловей, Єгор Фірсов та інші) сподіваються на ротацію педагогічних кадрів, що у свою чергу сприятиме розвитку освіти. На їхню думку, в Україні спостерігається ситуація «законсервування» чинної освітньої системи, не відбувається динаміки.
Якщо документ ухвалять, то вже з 1 вересня 2016 року в освітній системі почнеться впровадження вікового цензу. Тобто, до 31 грудня 2019 року з навчальних закладів будуть змушені піти керівники старші 67 років і педагоги старші 69 років. Лише професорам дозволять викладати до 72 років.
А з 1 січня 2020 року умови для працюючих учителів планують посилити ще більше:
для осіб, які перебувають на керівних посадах, – до 65 років;
для осіб, які перебувають на інших посадах науково-педагогічних і педагогічних працівників, – до 67 років;
для осіб, які перебувають на науково-педагогічних посадах професорів та яким присвоєно вчене звання професора – до 70 років.
До речі, за даними МОН, кожен шостий учитель – пенсіонер. Отже, звільниться чимало місць, а от чи прийдуть на ці місця молоді фахівці? Згідно зі статистикою останніх років, випускники педагогічних вишів часто працюють не за фахом.
Побачимо! Чи переможе креативність традиції?


Немає коментарів:

Дописати коментар